Foto: John Alexander Sahlin/TT
Malmö

Avbruten rättegång börjar om på måndag

0:56 min

Nu står det klart att den stora rättegången i Malmö om bluff-fakturor kommer att börja om igen redan på måndag den 10 februari. Rättegången avbröts den 22 januari, sedan domaren i målet ansetts jävig.

Rättegången om bluff-fakturor hade pågått i ett 30-tal dagar när den avbröts, sedan det framkommit att domaren gett åklagarsidan en lapp med resonemang kring brottsrubriceringen. Därmed bröt rådmannen mot reglerna och det misstaget innebär alltså att hela rättegången måste tas om från början.

I dag på förmiddagen höll rättens nye ordförande ett möte med åklagarsidan och advokaterna för de tre huvudmisstänkta och ytterligare 19 medåtalade om hur och när rättegången ska genomföras och det blir alltså redan på måndag.

– Vi börjar på måndag med åklagarens yrkanden och sakframställan, bekräftar rådmannen Erik Noltorp vid Malmö tingsrätt.

De tre huvudmisstänkta sitter fortfarande i häkte, något som påskyndat processen att hitta nya rättegångsdagar. Bland annat för att spara tid väljer tingsrätten nu att återanvända de förhör som genomfördes med ett 70-tal vittnen runt om i landet – i stället för att genomföra dem på nytt. 

– Alla förhörspersoner kommer vi att spela upp igen, säger Erik Noltorp.

Detta innebär en förhoppning om att kunna klara av rättegången på färre dagar än vad som var planerat för den första omgången.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista