Handlarna i Simrishamn vill se fortsatt trafik till Bornholm. Foto: Mattias Lundvall/Sveriges Radio
Simrishamn

Bornholmsbåtens framtid oroar handlare

1:33 min

Den oklara framtiden för Bornholmstrafiken mellan Simrishamn och Allinge oroar handlarna i Simrishamn. För köpmannaföreningen har trafiken blivit en viktig fråga. 

– Det har betytt mycket genom åren. Det märks klart och tydligt de åren vi inte har någon båt, säger Carina Olsson som driver en skinnbutik i Simrishamn.

– Handelsutbytet mellan våra städer är kanske inte det största men vi får en ström av tillkommande kunder och turister, fortsätter hon.

Kanske blir det lika lugnt vid Bornholmskajen i sommar som på vinterhalvåret, då det är ännu inte är klart om någon som tar över efter Christiansöfarten och Bornholm Express som trafikerat linjen i åtta år.

Bara ett stenkast från hamnen driver Marika Nylander en present- och inredningsbutik och även hon är orolig för att handeln ska påverkas.

– Det är inte roligt. Det är tufft att vara handlare i Simrishamn ändå. Vi har så kort säsong då det är folk här, säger Marika Nylander.

Längre upp på Storgatan driver Paulette Rosengren en hälsokostbutik som har haft stort utbyte av Bornholmstrafiken.

– Vi har mycket folk från Bornholm och vi har mycket kontakt med dem. Jag skickar en del varor över till Bornholm på vinterhalvåret. Det är fruktansvärt tragiskt om inte trafiken finns kvar, säger hon.

Men på kommunen har man ännu inte helt gett upp hoppet om en båt mellan Simrishamn och Allinge. Kommunstyrelsens ordförande Anders Johnsson har kontaktats av ett rederi som vill föra en vidare diskussion om att eventuellt trafikera linjen.

Anders Johnsson är också inbjuden till köpmannaföreningens årsmöte i mars för att rapportera om läget i frågan. Och dialogen med kommunen är viktig enligt Paulette Rosengren.

– Det är oerhört viktigt att vi jobbar tillsammans och att kommunen också förstår och satsar på turismen. Den är jätteviktig för oss och helt avgörande för hur den här stadskärnan ska se ut, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista