1 av 2
Leon Wipp Ekman och Petter Billgren pluggar i Lund. Foto: Dimitri Lennartsson/Sveriges Radio
2 av 2
Lovisa Bengtsson är student på Lunds universitet. Foto: Dimitri Lennartsson/Sveriges Radio
Lund

Studenter känner press att dricka alkohol

1:31 min

Sju av tio studenter har upplevt att det förväntas av dem att de ska dricka alkohol inom studentlivet, visar en undersökning som organisationen IQ har gjort.

Lovisa Bengtsson är student vid Lunds universitet och nykterist, och hon har själv märkt av pressen att supa på festerna.

– Jag upplever det nog precis lika mycket som alla andra, om inte mer. Det är klart att det är en stor del av kulturen här, men jag tycker inte att man borde känna press att behöva dricka, säger Lovisa Bengtsson.

Hon har varit aktiv i Ungdomens nykterhetsförbund, UNF i tio år och pluggar sitt fjärde år vid Lunds universitet. Nu är hon ordförande i en förening för nyktra studenter i Lund.

– Jag tycker att det är mer öppet och finns mer alternativ och större del av nollningen blir alkoholfri, men samtidigt så tar det lång tid att förändra så starka kulturer och traditioner, säger Lovisa Bengtsson.

Den webbaserade undersökningen som Systembolagets dotterbolag IQ har gjort pekar på samma sak - att alkoholen fortfarande dominerar. I svaren från de 1000 studenterna syns att 7 av 10 har känt att det förväntats av dem att de ska dricka alkohol i studentlivet.

– Jag har själv inte känt det, det känns tråkigt ifall andra känner så, säger 22-årige Leon Wipp Ekman.

Han reagerar på att mer än en tredjedel har styrts av alkoholen på så sätt att de valt att hoppa över studentaktiviteter för att de inte tänkt dricka något:

– Jag kan tänka mig att nån har känt så men att en tredjedel, eller mer än en tredjedel, det känns ju för jävligt faktiskt, säger Leon Wipp Ekman.

– Det är väl egentligen det jag tycker är tråkigast. Man är rädd att inte kunna dyka upp för man vet att man kommer bli övertalad att dricka till exempel, och avstår. Jag tycker att det är jättetråkigt om just alkohol hindrar en från att delta i det sociala livet som är väldigt härligt med studentlivet, säger Lovisa Bengtsson.

Nu vill IQ och Sveriges förenade studentkårer, SFS, tillsammans jobba för en smartare alkoholkultur på universiteten genom workshops och spridning av information. Men pressen att dricka är nog störst när folk har kommer från andra delar av landet och ska lära känna de andra studenterna, det tror 22-årige Petter Billgren som själv kommer från Lund.

– Om man inte känner nån, man är med på nån nollning, det förväntas kanske mer att nu super vi alla tillsammans så blir vi polare, säger han.

Om undersökningen:

Ett riksrepresentativt urval om 1000 högskolestudenter svarade på 11 frågor via en webbenkät mellan oktober och november 2013.

- Drygt hälften (52 procent) av de tillfrågade tror att högskolestuderande dricker mer alkohol än personer, i samma ålder, som inte studerar.

- Mer än var tredje (36 procent) högskolestuderande har avstått från att delta i studentaktiviteter för att de inte tänkt dricka alkohol.

- Nästan 6 av 10 (56 procent) högskolestudenter har varit på en studentaktivitet där de tycker att det konsumerats för mycket alkohol.

- Drygt 8 av 10 högskolestudenter tycker att påståendet "På många universitet/högskolor finns det traditioner där alkohol är en viktig del?" stämmer bra.

Källa: IQ.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista