Foto: Janerik Henriksson/TT
Skåne

Sexuellt tvång mycket vanligt bland unga

1:21 min

Mer än var tredje kvinna i Skåne har utsatts för sexuellt tvång enligt en ny enkätstudie från Lunds Universitet. Studien skickades ut till 7000 unga personer i åldern 18 till 29.

– Om vi tittar på de fall som är anmälda så ser vi att det finns ett mörkertal. Att många då väljer att inte anmäla. En av anledningarna vet vi att många skuldbelägger sig själva. Det finns en otydlighet kring vad det är som egentligen gäller, vad är okej och vad är inte okej. Vi har ju följt debatten, är nej ett nej eller är det någonting annat säger Anette Agardh, forskare vid Lunds Universitet som menar att påtvingade sexuella handlingar är vanligare än man tror.

I en ny enkätstudie från Lunds universitet svarade mer än var tredje kvinna mellan 18 och 29 år att de någon gång har blivit utsatta för en sexuell handling mot sin vilja. En betydligt högre siffra än den motsvarande hos män som är 17 procent  Enkäten skickades ut till 7000 unga i Skåne som fick besvara på flera frågor kring ungas sexualitet och påtvingade sexuella handlingar.där svarsfrekvensen var 45 procent.

Studien är finansierad av folkhälsomyndigheten och har genomförts för att samla in allt mer information om ett område där det råder brist på kunskap enligt forskaren Anette Agardh.

Resultaten visar även att de utsatta personerna mådde betydligt sämre än andra unga

– Många som kommer hit som är våldsutsatta. Ofta har varit utsatta för många olika typer av våld. Det man ser är att det ofta är en kombination av  t.ex. fysisk och sexuellt våld eller psykisk och sexuellt våld. Vi ser att det är ganska vanligt att det är i en kombination. Att det kanske fler än man tror som har varit utsatta för sexuellt våld även om det är väldigt svårt att prata om säger Sofie Eriksson som är  verksamhetsutvecklare på ATIM kvinno- och tjejour i Malmö har träffat många tjejer som har varit utsatta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista