Ingela Liljestrand och Bengt-Olle Andersson är glada över Skatteverkets beslut. Foto: Anna Bubenko/Sveriges Radio.
Bjärred

Gränspendlande sköterska slipper sälja huset

3:10 min

Sjuksköterskan Ingela Liljestrand i Bjärred behöver inte betala in hundratusentals kronor i sociala avgifter för lön hon tjänat i Danmark. Skatteverket ändrar beslutet.

– Jag lät brevet ligga. Jag vågade inte öppna det. Det låg där många timmar. När jag hade gjort allt annat var jag tvungen att sätta mig och öppna det, säger Ingela Liljestrand om brevet som kom från Skatteverket häromdagen.

Hon var rädd att öppna det efter att under flera år ha väntat på ett beslut som har stor betydelse för hennes privatekonomi.

– Jag hade fått gå till banken och belåna mitt hus - i värsta fall hade jag fått sälja huset, säger Ingela Liljestrand.

Det är inte lätt att förklara hur det kommer sig att det svenska Skatteverket krävde Ingela Liljestrand på i slutändan omkring 300 000 kronor i sociala avgifter. Det är de avgifter som arbetsgivaren vanligen betalar och som bekostar förmåner som sjukpenning, föräldrapenning och pension.

Även om man som Ingela jobbar i två länder, kan man bara vara socialförsäkrad i ett land. Ingela jobbade i Danmark, extraknäckte i Sverige och var socialförsäkrad här. Det gick bra till 2009 då hennes danska arbetsgivare krävde att hon själv skulle betala de sociala avgifterna om hon tänkte fortsätta med extrajobbet i Sverige. Då fick hon dispens och fick tillhöra den danska socialförsäkringen.

År 2011 sommarjobbade hon i Norge och trodde att det var ok, men hösten 2011 beslutade den danska Pensionsstyrelsen att skriva ut henne ur socialförsäkringen och gjorde dessutom beslutet retroaktivt tre år tillbaka.

Nu var Ingela socialförsäkrad i Sverige, men den svenska staten hade inte fått in några avgifter på hennes danska lön på tre år - och krävde henne på pengarna.

– Det är alldeles för invecklat. Det är en snårskog. Det blir fler och fler regler. Den gången jag började var det lättare att tolka. Det har kommit fler och fler regler och det är svårt för den enskilde att förstå, säger Ingela Liljestrand.

Den som har hjälpt Ingela är Bengt-Olle Andersson på Försäkringskassan som också sitter på informationskontoret Öresund Direkt i Malmö. De har överklagat, skrivit brev till ministrar och till EU-kommissionen. Politiker på bägge sidor Sundet har tyckt att hennes fall är förfärligt, men några regeländringar har det inte blivit.

– Jag har blivit bemött både på den danska och svenska sidan att det är fruktansvärt att det kan bli så här. Men sedan händer ingenting tyvärr.

Nu har det svenska Skatteverket omprövat sitt beslut och Ingela behöver inte betala några pengar. Men både hon och Bengt-Olle Andersson tycker att mer borde göras för att det ska bli lättare att jobba i Öresundsregionen. 

– Vi ska vara en samlad arbetsmarknad som ska fungera som en arbetsmarknad - inte två. Då är inte sådana här exempel bra, det gör inte reklam för att människor ska ta sig över Sundet och jobba på den ena eller andra sidan. Därför är ju den här uppmärksamheten som har varit i Ingelas fall, negativ. Men då kan vi nu peka på att det som har varit i Ingelas fall nu har blivit positivt, säger Bengt-Olle Andersson på Försäkringskassan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista