Foto: Tobias Wallin/Sveriges Radio

Malmöpolisen får tillfällig hjälp

1:29 min

Under våren kommer fler poliser att synas ute på gatorna i vissa delar av Malmö. Det är en del i den tillfälliga satsningen Olivia.

Med början den 17 februari kommer det att synas fler poliser ute på gatorna i vissa delar av Malmö, med hjälp av tillfällig förstärkning från andra polisområden i Skåne. Bland annat på Holma-Kroksbäck kommer det att bli fler synliga poliser.

- Det är sannolikt ett av de områden man kommer att se. Vi är inte riktigt klara, vi håller på in i det sista att ta fram underrättelsematerial, men det är några geografiska områden som är väldigt intressanta, säger Mats Karlsson, operativ chef på Malmöpolisen.

Förstärkningen ingår i en tillfällig satsning som kallas Olivia. Den följer på den tidigare operation Alfred. Bakgrunden är oron över skottlossningar i Malmö. Målet är bland annat att öka antalet vapenbeslag.

Under tolv veckor ska tolv poliser från andra delar av Skåne tillsammans med lika många Malmöpoliser som annars inte jobbar i uniform förstärka bland annat med fotpatrullering. De kommer att synas till exempel i Holma-Kroksbäck, där det har varit flera allvarliga händelser och där polisen redan har ökad närvaro.

Inom Olivia ingår också annat, inte minst att komma åt svartklubbar och svarthandel, där polisen jobbar ihop med kommunen.

- Det är det förebyggande, att få fler människor att förstå att du kan inte göra valet att göda den svarta marknaden och samtidigt inte tro att det får en effekt i samhället i övrigt, säger Mats Karlsson.

Malmös kommunstyrelseordförande Katrin Stjernfeldt Jammeh kritiserade i december att antalet poliser i Malmö har blivit färre, trots löften om motsatsen. Även om Olivia är en tillfällig satsning, tror Mats Karlsson att det kan bli fler poliser permanent i Malmö, bland annat eftersom Malmöpolisen får en extra tilldelning av aspiranter i sommar. 

- I det långsiktiga arbetet är det mer effektivt att ha en Malmöpolis som känner området, känner människorna i området -  än att få hjälp utifrån, säger Mats Karlsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista