Foto: Sandra Svensson/Sveriges Radio.
Malmö

Jävmisstänkte domaren till ansvarsnämnden

Ansvarsnämnden: "unikt ärende"
1:23 min

I nästa vecka kommer Statens ansvarsnämnd att ta ställning till eventuell disciplinär påföljd för den domare vid Malmö tingsrätt, som misstänks för jäv i den pågående rättegången om bluffakturor.

– Det är väldigt ovanligt med fall, där domare är inblandade. Vi har något enstaka fall om året och något som liknar det här har, vad jag kan komma ihåg, inte hänt tidigare, säger hovrättspresident Fredrik Wersäll vid Statens ansvarsnämnd.

Det var under pågående rättegång i bedrägerihärvan mot 118 108 Media Solutions, som domaren gav en lapp till åklagarsidan med resonemang kring brottsrubriceringen.

Lappen ledde till att den stora rättegången fick avbrytas och nu måste tas om igen, med början på måndag den 10 februari, och en ny omgång rättegångsdagar för de tre åklagarna och advokater för sammanlagt 22 misstänkta, varav tre misstänkta huvudmän.

Däremot behöver förhören inte göras om med ett 70-tal vittnen från hela landet, eftersom tingsrätten väljer att återanvända inspelningarna från de första förhören. Men det lär ändå bli en dyr historia, notan för advokatarvoden och åklagare har enligt uppgift redan passerat 10-miljonerkronorsstrecket och kommer att fortsätta växa i takt med antalet rättegångsdagar.

Domaren i fråga, han som skrev lappen, är sjukskriven men kan återgå i tjänst så snart han blir frisk eftersom han formellt sett inte är anställd av Malmö tingsrätt och därför är det inte upp till tingsrättens chef Eva Wendel Rosberg att ta ställning till avstängning eller annan påföljd utan den frågan avgörs av Statens ansvarsnämnd, dit Wendel Rosberg anmält incidenten med lappen.

– Jag vill inte spekulera i vad de kommer fram till, konstaterar Eva Wendel Rosberg.

När ansvarsnämnden handlägger anmälan kan de välja fyra olika alternativ:

* att skriva av ärendet utan åtgärd
* att driva frågan om avsked
* att driva frågan straffrättsligt, till exempel som tjänstefel, och åtalsanmäla till åklagare, som i så fall får ta över utredningsansvaret
* att driva frågan som disciplinärt ärende, det vill säga löneavdrag eller varning.

– Vi kommer inte kunna slutligt avgöra det här ärendet i sak vid det här sammanträdet så det är realistiskt att räkna med mars eller april, säger Fredrik Wersäll:

– Är det så att vi inleder ett disciplinärt förfarande, då kommer den här anmälda rådmannen att få yttra sig och så driver vi ärendet själva och om vi kommer fram till att det ska drivas i form av en anmälan till åklagare, då gör vi det direkt efter sammanträdet.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".