Efter Emmelie de Forests seger i Eurovision 2013 beslöt Danmarks Radio att arrangera 2014 års final i ett gammalt varv i Köpenhamn - ett beslut som visat sig kostsamt. Foto: Stefan Jerrevång / TT
Danmark

"Betala - annars flyttar vi Eurovision till Jylland"

Med mindre än 100 dagar kvar till Eurovision Song Contest har det blossat upp ett bråk om pengar, där Danmarks Radio vill ha mer pengar för att täcka oförutsedda kostnader.

Det är kostnaderna för att bygga om varvshallarna på Refshaleön som skenat iväg och nu kräver Danmarks radio att Köpenhamns kommun, Region huvudstaden och Wonderful Copenhagen ska betala ytterligare 13 miljoner danska kronor till oförutsedda utgifter.

Regionrådet Mette Abildgaard menar att det liknar utpressning och att regionen mer eller mindre blev tvingade att betala, annars hotade DR att flytta hela showen till Herning på Jylland:

- Vi skulle bli utskrattade i hela Europa om vi skulle flytta Eurovision Song Contest mindre än 100 dagar innan det ska börja, säger hon till danska MetroXPress.

Enligt nyhetsbyrån News Öresund har Region huvudstaden redan godkänt att betala en tredjedel av summan medan Köpenhamns kommun kommer att ta ställning till sin del av kravet först den 25 februari.

Under förmiddagen bemötte DR:s ledning hennes uttalanden:

– Det stämmer inte, vi hotar ingen. Och vi har inga planer på att flytta showen, säger exekutiva producenten Pernille Gaardbo till DR.dk.

Det har dessutom visat sig svårt att flytta ESC till Herning just den aktuella helgen eftersom "Boxen" är upptagen av konserter med Robbie Williams så allt talar nu för att det verkligen blir en final på Refshaleön den 11 maj.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista