Ett rattfylleriärende kan ta mycket längre tid att hantera i det nya programmet. Arkivfoto: Anna Eriksson/TT.

Polisens nya IT-system kan vara på väg att skrotas

Det nya IT-systemet, där poliser dokumenterar utredningar, får hård kritik från facket, som kräver att systemet skrotas. Bland annat har skyddsombuden i Skåne krävt att systemet måste tas ur bruk och ersättas av ett nytt och mer användarvänligt.

Polisförbundets ordförande Lena Nitz säger till Dagens Nyheter att systemet inte fungerar och att hon förväntar sig att rikspolischefen tar sitt ansvar och avbryter det.

Kritiken gäller bland annat att det tar mycket längre tid att dokumentera ärenden i det nya IT-systemet, men också att buggar och fel i programmet inte rättats till.

Ett rattfylleriärende kan till exempel ta tre-fyra timmar i dag. Tidigare kunde det ta en halvtimme. Det säger Erling Staxäng, som är nationellt huvudskyddsombud på Polisförbundet, till tidningen.

Systemet beräknas hittills ha kostat 85 miljoner kronor. Enligt Dagens Nyheter överväger rikspolischef Bengt Svenson nu att skrota det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".