Västkusträkan är numera rödlistad enligt WWF.
Skåne

Buhres säljer rödlistad fisk

1:05 min

Igår kom Världsnaturfonden WWF:s nya lista på vilka fiskarter som är så hotade att man bör avstå från att äta dem. Nya på den röda listan var bland andra västkusträkor och fler sorters tonfisk. Men på Buhres fisk i Kivik planerar man inte att ändra på sina inköpsrutiner på grund av WWF:s nya lista.

– Det kommer vi inte göra för det är fullt lagliga kvoter. Dom kvoterna är fastsatta av Sverige och EU gemensamt och havsforskningsrådet och vi litar till dem, säger Sven-Göran Buhre.

Sven-Göran Buhre på Buhres fisk tänker inte sluta köpa räkor från västkusten för att de har hamnat på WWF:s röda lista. Och han är kritisk till listan eftersom han tycker att den är svår att förstå för gemene man.

 – Det är fruktansvärt svårt att förstå. Hur ska konsumenten förstå när inte vi i branschen gör det?

Det han tycker är svårt komplicerar det för folk är bland anant sånt som att man gör skillnad på hur fisken är fångad, var den är fångad och olika arter. Och på Buhres får personalen en del frågor från kunderna.

– Det finns ju en del som tror att de är insatta. De ser till listan över de rödlistade fiskarna och undrar varför vi har dem i vår disk. Det är inte lätt för vår personal att hantera detta och därför är det viktigt för oss att få fram med information och Svensk Fisk hjälper oss mycket att få fram detta, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista