Arbetsförmedlingen anordnade mässa om säsongsarbete utomlands för unga arbetslösa på Studiefrämjandet i Malm. Foto:: Ester Sökjer-Petersen/Sveriges Radio
Malmö

Medelhavsjobb ska minska skånsk ungdomsarbetslöshet

2:57 min

Säsongsjobb på turistorter i Sydeuropa kan bli verklighet för den som är ung och arbetslös. Idag anordnades en arbetsmässa på Studiefrämjandet i Malmö. Specifikt för att hitta arbetskraft till hotellanläggningar vid medelhavet genom Eures-rådgivare och Arbetsförmedlingen tillsammans med potentiella arbetsgivare.

– Vi har hög ungdomsarbetslöshet i Sverige och det finns väldigt mycket jobb för våra svenska ungdomar utomlands. Det tycker vi är viktigt att försöka sprida. För de som vill och vågar åka utomlands så finns det arbete säger Mia Myrgren, EURES-rådgivare vid Arbetsförmedlingen.

Uppemot 300 till 500 jobb förväntas att fyllas med ungdomar i åldrarna 18 till 30 år som ska säsongsarbeta kring medelhavet.

Varje år kommer sju företag som via EURES -rådgivare, som arbetar specifikt med att få ut svenskar på den europeiska arbetsmarknaden, rekryterar tillsammans med Arbetsförmedlingen arbetskraft.

Unga arbetslösa kommer att kunna sysselsätta sig med att arbeta på hotellanläggningar runt om i Sydeuropa som exempelvis på Mallorca eller Cypern som bland annat receptionister, underhållare, sportinstruktörer, yogalärare och mycket mer.

Arbetsgivarna står för utbildning, resan dit, kost och logi. Arbetsvillkoren skiljer sig från de i Sverige och likaså lönen men det är något som informeras tydligt och arbetstagarna får vara beredda på innan enligt EURES - rådgivaren Mia Myrgren:

--  För det första så jobbar man i ett annat land så det är inte svenska arbetsmiljöregler som gäller. Vad vi kan se så klart att kulturellt sätt så har man ju en annan hierarki. Chefen är ju mer av en chef på Cypern än i Sverige till exempel, det måste man vara medveten om. Man jobbar långa dagar, man börjar tidigt på morgonen och slutar sent på kvällen och kanske är ledig några timmar mitt på dagen några timmar säger hon.

Lyssna på ljudklippet för att även höra intervjun med Lina Tourtchaninoff som deltog på arbetsmässan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista