Foto: Jonas Ekströmer/TT
Skåne

Ingen flunsa i sikte

1:27 min

Influensan har fortfarande inte slagit till med full kraft i Skåne. Det visar siffror från Folkhälsomyndigheten. Men många är förkylda och februari är den månad på året som brukar ha flest vabbdagar, dagar då föräldrar får stanna hemma för vård av sjukt barn. 

– Hon har haft feber i fyra dagar, hostar och är trött, säger Sylwia Kowalska som sitter iväntrummet på Näsby Vårdcentral i Kristianstad med sin sjuka dotter.

Det är många som besöker vårdcentraler runt om i Skåne denna krassliga inledning av februari, eller vabruari som den ibland kallas eftersom så många får vara hemma för vård av sjukt barn.

Enligt Folkhälsomyndighetens senaste rapport om influensaläget i landet är det fortfarande få fall, om man jämför med förra året. Förra året var i och för sig ovanligt svår med tre olika virus. Man konsaterar nu att om det blir en topp så blir den sen.

Det brukar komma efter jul när man träffat mycket folk eller när kylan slår till, säger Bo Anders Paradis som är verksamhetschef på Näsby Vårdcentral. Där har man ännu bara har haft ett fåtal konstaterade fall av influensa, för i de flesta fall handlar det om vanliga kraftiga förkylningar.

Han råder folk att ringa vårdcentralen eller 1177, om de behöver hjälp.

– Ofta kan vi bara ge råd, men det kan vara gott nog säger han.

Att vila, dricka och stanna hemma och undvika att smittan sprids vidare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista