1 av 4
Fisken i Hanöbukten mår inte bra visar tester som SVA har gjort. Foto: Statens veterinärmedicinska anstalt
2 av 4
Foto: Statens veterinärmedicinska anstalt
3 av 4
Fiskarna som testats har både inre och yttre skador enligt SVA.
4 av 4
Enligt SVA hade de testade fiskarna mer inflammationer än man räknat med. Foto: Statens veterinärmedicinska anstalt
Östersjön

Värre än befarat med fisken i Östersjön

1:10 min

Det är illa ställt med fisken i Hanöbukten och södra Östersjön. Det visar en provtagning som Sveriges veterinärmedicinska anstalt gjort på uppdrag av Havs- och vattenmyndigheten.

Mats Svensson är enhetschef på Havs- och vattenmyndigheten.

– Provtagningarna av de här fem torskfiskarna från Hanöbukten, fångade i november 2013 ger ju en bild utav att det är ganska illa ställt med fisken här, i alla fall i dom exemplar man har plockat upp och undersökt, säger han.

Torskarna hade stora röda sår, var utmärglade och undernärda. Havs och vattenmyndigheten kommer fortsätta arbeta med dom såriga fiskarna genom att ta fler prover för att se hur stor del av  fiskarna i södra Östersjön som är skadade.

– Normala populationer, så kanske det ligger på 1-5 procent, såna här sårskador, som kan bero på att fisken är gammal eller den är mottaglig för sjukdomar precis som alla andra biologiska organismer. Men ligger det utöver det så är det ännu ett orostecken på att det är nånting som inte står rätt till i vår miljö.

Fler provtagningar i Hanöbukten och södra Östersjön ska visa vad som behöver göras för att vattnet ska må bättre. Mats Svensson menar att en sak som kan behöva göras är att arbeta mer mot övergödningen.

– Våra vattendrag som rinner ut i Östersjön, de blir alltmer bruna. Då är det ju också nånting vi måste gå vidare och undersöka varför detta är så, vad det bidrar till den problematik vi ser i Östersjön.

Molly Berggren                                                                   molly.berggren@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista