1 av 2
Killarna är noga med kondom när de är yngre sen går de bara utför med kondomanvändandet. FOTO:Cladio Bresciani/Scanpix
2 av 2
Foto: Lionel Cironneau/TT

Unga slarvar med kondom på utlandsresan

1:32 min

I en ny studie från Lunds universitet säger varannan person som svarat att hen inte använder kondom vid sex utomlands. 

– De tänker att det händer inte mig, jag kommer inte bli gravid eller få nån könssjukdom och sen just att det är lite besvärligt, man kanske dricker lite mer än vanligt och man helt enkelt tror att det inte ska hända en själv, säger 26-åriga Donna Zarki i Malmö

Varannan singel i åldern 18-29 år struntar i att använda kondom när de är utomlands, men att ta risker när det gäller sex är nåt som dessa personer även gör på hemmaplan, det säger Mats Sundbeck, doktorand vid Lunds universitet som gjort studien.

– Men det är också det att man har oftare fler partners och att man då har one night stands när man är utomlands.

Det är fler tjejer än killar som struntar i kondom, men killarna har samlag med fler okända partners utomlands än tjejerna, enligt studien.

– Det är ju inte kvinnans riskval i första hand att vi inte ska använda kondom, utan det är nog mannen som bestämmer om kondom används eller inte.

Undersökningen skickades ut till 7 000 personer men knappt hälften svarade på den. Men, den är ändå unik, för nån såhär stor studie på detta ämne har inte gjorts förr, enligt Mats Sundbeck. I Malmö så känner Jonas Lindeblad igen sig när det kommer till preventivmedel.

– Det förvånar mig inte alls, för jag personligen slarvar ganska mycket med preventivmedel och det är väl bara för att man tycker att det är skönare utan liksom.

Samtidigt så visar studien att majoriteten av de som reser utomlands inte har sex alls men när det väl händer så kanske man bara struntar i kondomen, tror Jonas.

– Om man då är i farten så att säga så kanske man hoppar över att springa ut och köpa det, bara för att man är i situationen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista