Bara tunga fordon som uppfyller vissa miljökrav får köra i miljözonen. Foto: Anna Bubenko/Sveriges Radio
Malmö

Förvirrat runt Malmös miljözon

Miljözonen som Malmö kommun införde 1996 kan vara olaglig. Det anser länsstyrelsen. Beskedet blev en rejäl överraskning för kommunalrådet Milan Obradovic (S).

– Jag blev väldigt upprörd, för vi jobbar i Malmö för att se till att vi får bra miljö i staden. Ett av de sätt vi arbetar på, det är miljözoner, säger Milan Obradovic (S), ordförande för Tekniska nämnden.

Det råder lite förvirring kring om Malmös miljözon är laglig eller inte. På länsstyrelsen i Skåne anser man att den inte är det eftersom det i trafikförordningen står att det är länsstyrelser och inte kommuner som kan fatta beslut om miljözoner. Det fann handläggaren Fredrik Östensson när han lusläste lagtexten i ett ärende där en åkare hade överklagat att han inte fått dispens för att få köra inom Malmös miljözon.

– Då kom vi till den slutsatsen att om man läser förordningstexten är det länsstyrelsen som har behörighet att fatta de här besluten, säger Fredrik Östensson.

Nu hoppas länsstyrelsen att Malmö stad överklagar beslutet om åkaren så att Transportstyrelsen får tolka om länsstyrelsen har rätt. Om länsstyrelsen har det är det fler kommuner som har gjort fel: Lund, Helsingborg, Stockholm, Göteborg och Uppsala.

Men Malmö kommun anser att man har gjort rätt och hänvisar till EU-lagstiftning om att just kommuner kan införa miljözoner. Kommunen har redan kontakt med Transportstyrelsen för att reda ut frågan.

– Jag hoppas att det går fort. Det kan väl ta fyra-sex veckor, i och med att man har sagt att det ska gå skyndsamt, säger Milan Obradovic (S).

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista