Direkt från Tysklnad och egentligen olagligt lång. Foto: Linda Evereus/Sveriges Radio
Kristianstad

Fler städer kan få buss med släp

Passagerare: "Nu får alla plats att sitta"
1:28 min

I Kristianstads stadsbusstrafik kommer man även fortsättningsvis kunna åka med en buss med släp, den enda i sitt slag i landet. Både passagerare och chaufförer är nöjda.

Ekipaget har körts som testprojekt i fem månader och visat sig fungera bra så nu förlängs testet och Skånetrafiken och Veolia planerar för fler bussläp i fler städer.

– Vi är så många som åker, nu slipper vi trängas, säger passagerare Jasmin Sandeberg gillar att åka släp.

– Det är jättebra, särskilt tidigt på morgonen, säger Johanna Johansson.

Det ser ut som en buss till som liksom hakats på den första, ingen chaufför då utan bara ett släp och tillsammans blir det egentligen olagligt långt, men det här är det enda ekipaget i landet som har fått dispens, bara i Kristianstads stadstrafik.

Med 179 platser totalt har den kört i stan sen i somras och nu förlängs försöket och planeras att  permanentas, bussläpen ska blir fler och spridas i Skåne och även chaufförerna verkar nöjda.

– De är nöjda och trivs med att åka släp, säger chauffören Beka Betim.

– Det är flexibelt och bättre för miljön och nu slipper vi lämna passagerare på busshållplatsen, säger Kent Jönsson, busschaufför.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".