1 av 6
Elin Eckner, Selma Sjölin, Casper Christiansson och Erik Eckner. Foto: Hans Zillén/Sveriges Radio
2 av 6
Elin Eckner och Selma Sjölin funderar. Foto: Hans Zillén/Sveriges Radio
3 av 6
Det gällde att rita en geometrisk figur rätt. Foto: Hans Zillén/Sveriges Radio
4 av 6
Så såg den geometriska figuren ut. Foto: Hans Zillén/Sveriges Radio
5 av 6
Klasskompisarna gav Erik och Elin Eckner sitt fulla stöd. Foto: Hans Zillén/Sveriges Radio
6 av 6
Programledaren Suzanne "Suuz" Naffah. Foto: Hans Zillén/Sveriges Radio
Vi i femman

Fyra futtiga poäng fattades

0:37 min

Skanör Falsterbo Montessoriklass 5A kämpade storstilat i rikskvalet. Men till slut hamnade klassen på sjätte plats - och bara fyra lag gick vidare till de TV-sända semifinalerna.

P4 Gotlands vinnande klass samlade ihop 68 poäng, mästarna i Uppland, Örebro och Sörmland hade alla 67 och sen kom Västernorrland med 64 poäng.

Men P4 Malmöhus vinnare samlade ihop 63 poäng, inte minst genom tvillingarna Erik och Elin Eckners imponerande kunnande om planeterna i solsystemet. 22 av maximala 24 poäng fick domaren Gunnar Brink att utbrista:

- Det här var det bästa någon gjort under hela årets tävling.

Viktigt för slutplaceringen var också momentet där två i klassen (Erik Eckner och Casper Christiansson) skulle förklara för två andra (Elin Eckner och Selma Sjölin) hur en geometrisk figur skulle ritas. Skanör Falsterbo Montessoriskola 5A löste uppgiften på 15 minuter och 58 sekunder, och var med det åttonde bästa klass i det momentet.

Men som sagt - det blev alltså inget fortsatt tävlande för P4 Malmöhus lokala mästare. Bara en imponerande insats som fick stora applåder av klasskompisarna, föräldrar och lärare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista