Lena Nilsson på KS Recycling går igenom de senaste inlämnade eltandborstarna. Foto: Conny Emmelin/Sveriges Radio
Skåne

Fler elprylar slängs

1:17 min

Skåningarna slänger allt fler elprodukter. Totalt slängde företag och privatpersoner i västra och södra Skåne omkring 7000 ton elskrot till återvinning förra året.

– Man köper nytt i dag istället för att laga. Det finns få personer som klarar av att reparera en tv-apparat och produkterna är så billiga så folk köper nytt istället, säger Lena Nilsson, VD för KS Recycling som återvinner elskrot från kommuner i västra och södra Skåne.

Totalt minskade elskrotet mellan 2011 och 2013 med omkring 1000 ton. Men att det skulle röra sig om en minskning av antalet produkter som slängs håller inte återvinningsföretaget med om. Tvärtom. Minskningen beror snarare på att produkterna blir lättare och lättare.

Ett bekymmer för personalen på återvinningsföretaget är att batterierna ofta sitter kvar i produkterna som slängts. I vissa prylar är det dessutom svårt eller nästa omöjligt att få ur batterierna utan att krossa dem.

– Produkterna är mer komplexa och det är svårare att komma åt batterier. Det är fler skruvar, produkterna är mer komprimerade och mer plast så det är en utmaning, säger Lena Nilsson, VD.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista