Vladlena Zandfeld Clausen kommer från Sotji men bor i Malmö. Foto: Jan Wieslander/Sveriges Radio
Malmö

Hon föddes i OS-staden Sotji

6:22 min

Vladlena Zandfeld Clausen kommer från Sotji men bor i Malmö och beskriver inför OS-invigningen i sin gamla hemstad. 

доброе утро eller god morgon, säger Vladlena Zandfeld Clausen.

Hon är vice ordförande i Skruv, Sällskapet för kontakter med Ryssland, Ukraina och Vitryssland. Hon har sina rötter i Sotji, en bad- och turistort i södra Ryssland, intill Svarta havet och invid västra Kaukasus. Sist hon var där var för nästan två år sedan då hon hälsade på sina föräldrar. Nu är det snart dags igen, mitt under OS.

– Då såg det ut som en stor byggarbetsplats. Mina föräldrar säger att jag kommer inte att känna igen mig, berättar hon.

Inför OS har rapporteringen från Sotji i stora drag handlat om missförhållanden, våld mot HTBQ-personer, risken för terrorattentat och korruption, miljarder som grävts ner i nya arenor som sedan inte kommer att användas.

– Det kan säkert stämma men jag tycker att det är lite överdrivet, i alla fall om man tänker på sikt. Det kommer bli jättebra för vanligt folk som bor i Sotji, säger Vladlena Zandfeld Clausen.

Kommer du ihåg hur du reagerade när du fick veta att Sotji skulle få arrangera vinter OS?

– Jag var jätteglad och stolt. Nu när jag säger att jag kommer från Sotji så vet alla varifrån jag kommer, det visste de inte förut, skrattar Vladlena.

Är dina vänner och föräldrar i Sotji oroliga för det här med terrorattacker?

– Ja, kanske lite men det är ganska mycket säkerhet och kontroll, det finns till exempel inte så mycket bilar inne i stan så de känner sig säkra, säger Vladlena Zandfeld Clausen.

När hon återvänder till staden hon växte upp i kommer hon att mötas av ett helt nytt Sotji.

– Det är både spännande och kusligt. Sotji har ju blivit Rysslands modernaste stad men mina barndomsminnen finns ju kvar, säger hon.

Det första hotellet i Sotji byggdes 1909 men det var inte förrän när Stalin började bygga praktfulla hotell och spaanläggningar på 1930-talet som folk riktigt upptäckte stan.

Vad ska man inte missa om man åker till Sotji?
– Jag tycker att bergen är det viktigaste och att man besöker byarna, där adygeerna bor, deras kultur, dans och mat. Man kan också testa vin- och honungsprovning och en särskild typ av vodka, tjatja, säger Vladlena Zanfeld Clausen.

Inför OS har många nya hotell byggts och när både deltagare och journalister från alla världens länder börjar inta Sotji kommer också rapporter om att mycket inte är klart än men trots det tycker Vladlena Zanfeld Clausen att OS är positivt för staden.

– Absolut, både för människor som bor i Sotji och för mig, säger hon. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista