Foto: Drago Prvulovic/TT
Skåne

Fyra vårdcentraler varnas

1:26 min

Fyra vårdcentraler i Skåne varnas nu och kommer att följas upp igen. Det är resultatet av den genomgång som Region Skåne gjort av hur vårdcentralerna registrerar sina diagnoser.

– Ingen har erkänt att det har varit med flit. Det finns säkert de som har gjort det för att tjäna någon krona extra och säkert någon som har gjort det av okunskap, säger Gilbert Tribo (FP), regionråd med ansvar för primärvården.

Det handlar om ACG, det ersättningssystem som Skåne var först att införa och som nu spritt sig till andra landsting. I korthet går det ut på att den vårdenhet som har flest och sjukast patienter också ska få mest betalt från regionkassan.

Det innebär en risk för uppfinningsrikedom, att läkare helt enkelt skriver in fler sjukdomar än vad patienten sökt vård för och därmed får bättre betalt. De fyra privata vårdcentraler som gjort detta får nu en varning och om de inte skärper sig kan regionen säga upp avtalet med dem.

– Det viktiga är att vår regelbundna uppföljning hittade de här avvikelserna och att vi nu kan stävja det här, säger Gilbert Tribo.

ACG-systemet har kritiserats sedan det infördes, men enligt hälso- och sjukvårdsdirektör Inger Bengtsson-Rijavec finns det ingen anledning att byta ut det.

– Det är det bästa vi har. Oavsett vilket system vi har finns det alltid möjligheter att manipulera men vi måste ha en tillit till våra vårdgivare. ACG-systemet är väldigt rättvis, säger Inger Bengtsson-Rijavec.

Att skriva i för många diagnoser är lika allvarligt som att inte skriva i några alls, menar Gilbert Tribo.

– Kommer jag avsvimmad till akutmottagningen, går läkaren in och tittar vem jag är, i diagnossättning, står det felaktiga diagnoser riskerar läkarna på akuten att dra fel slutsatser, säger han.

Granskningen gjordes efter misstankar om att flera av Skånes 150 vårdcentraler fuskade med diagnoserna i syfte att få ut mer ersättning har Region Skåne under hösten granskat journalerna på tolv av dem närmare.

Två av de fyra vårdcentralerna anmäls också till Inspektionen för vård- och omsorg (IVO) för bristande journalföring enligt Patientdatalagen.

Samtliga av varnade vårdcentralerna är privatägda. Det är oklart hur många patienter som har drabbats av diagnosfusket.

De får en varning

Läkarhuset Roslunda i Ängelholm
Berga läkarhus i Helsingborg
Hälsomedicinskt center i Hjärup
Båstad Bjäre hälsopraktik

De granskas av IVO

Läkarhuset Roslunda i Ängelholm
Berga läkarhus i Helsingborg

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista