Foto: Johan Nilsson/TT
Malmö

Fängelse krävs för banksvindlare

1:34 min

I dag avslutades rättegången mot en 29-årig man som åtalas som huvudperson i den uppmärksammade bedrägerihärvan mot Sparbanken Öresund. Åklagaren Bo Albrektsson yrkar på tre års fängelse för mannen.

– Det är en väldigt avancerad bedrägeriverksamhet och mycket stora pengar. Den här typen av bedrägeri hotar den allmänna omsättningen när det gäller pengar och affärer, säger åklagaren Bo Albrektsson.

Det var under framför allt våren 2011 som Sparbanken Öresund utsattes för det omfattande bedrägeriet på sammanlagt över tio miljoner kronor. Två överföringar stoppas och i dag saknas fortfarande ungefär två miljoner kronor.

Enligt åklagaren Bo Albrektsson är den nu åtalade 29-åriga mannen huvudperson och hjärnan bakom det hela.

Genom att använda ett datorvirus ska han ha kommit åt Sparbanken Öresunds kunders bankkonton och fört över stora summor pengar till flera medhjälpares, så kallade målvakters, konton.

Pengarna ha sedan tagits ut, spenderats på exklusiva klockor eller förts över till den åtalade huvudpersonens konto.

I en tidigare rättegång dömdes elva personer för grovt bedrägeri och penninghäleri. Nu vill åklagaren att 29-åringen döms till minst tre års fängelse.

Men försvarsadvokaten Olof Ahrnbom menar att bevisen inte räcker för en fällande dom.

– Enligt min uppfattning har åklagaren inte lyckats koppla ihop min klients dator med de drabbades datorer. Han har inte kunnat visa att det är min klient som ligger bakom de här transaktionerna, säger han.

Alexander Zeilon Lund

alexander.zeilon_lund@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista