Foto: Berit Roald/TT.
Skåne

Skåningar erbjuds undersökning för tarmcancer

1:23 min

Flera tusen skåningar kommer under de närmsta åren få erbjudande om att undersöka sig för tarmcancer. Målet för studien är att få ner dödstalen.

Varje år insjuknar ungefär 800 skåningar i tarmcancer. Av dem dör nästan varannan av sjukdomen. Men om symtomen upptäcks i tid kan de flesta botas. 

Syftet med studien är dels att hitta de personer som har en begynnande tarmcancer, men också att reda ut vilken undersökningsmetod som är bäst på att upptäcka cancerformen. 

– Cancer i tjocktarm och ändtarm ger ofta väldigt sena symtom. Då kan man i komma stadium där dels själva tumören är svår att operera bort och tumören kan ha spridit sig till andra delar i kroppen, säger Gudrun Lindmark, kirurg vid Helsingborgs lasarett som är en av dem som ska arbeta med studien. 

De närmaste tre åren kommer därför en stor del av Sveriges 60-åringar uppmanas att genomföra en undersökning. 

– Den här studien går ju till så att man antingen lämnar ett avföringsprov och man gör det vid två tillfällen, för att se om man har blod i avföringen. Ofta kan man ju inte se det med blotta ögat. 

Studien genomförs samtidigt i hela landet. Sammanlagt kommer nästan 5 000 60-åringar i Skåne att få erbjudande om tarmcancerundersökning de närmaste åren. 

– Ja, det behövs därför att symtomen vid tjock- och ändtarmscancer är vaga. De ger symtom ganska sent de här tumörsformerna, och kan vi då enkelt få bort polyper med koloskop så förhindrar vi utvecklingen till cancer, säger Gudrun Lindmark.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista