Foto: Malin Thelin/Sveriges Radio.
Skåne

Fiskare rensar havet från skräp

1:27 min

Allt fler yrkesfiskare går med i projektet ”Fishing for litter”. Hittills har man fiskat upp tolv och ett halvt ton skräp ur havet.

– Min uppfattning är att projektet är väldigt lyckat på det viset att många fiskare är väldigt engagerade och tycker att det är viktigt att skräpet kommer iland. De är inte alls intresserade av att det ska finnas därute i havet, säger Therese Jephson, projektledare i Simrishamn. 

På kajen i Simrishamn står en fyrkantig påse som det står Fishing for litter på. 

Här kan fiskarna lämna skräp de har fått upp. Hamnpersonalen tar sedan hand om skräpet, inventerar och väger det. Förhoppningen är att det så småningom också ska materialåtervinnas.

– När vi tar upp vårt nät eller trålen då kan det vara grejer i där, det är ju flaskor, rockar, jag har varit med och fått det mesta, bilar och målarfärg. Vi har ju fått målarfärg bland fisken så att vi har fått kasta alltihop, säger Olle Viberg som är fiskare i Simrishamn. 

I Sverige startade Fishing for litter 2011 i Simrishamn, Sölvesborg och på Gotland. Idag har man med 20 svenska hamnar - ända upp till Haparanda i norr.

Dagens sopfångst i säcken i Simrishamn består av gamla fiskenät, en drickaburk och något som liknar breda spännband. Annars är plast det absolut vanligaste.

Fishing for litter handlar inte bara om att fiska upp skräp, utan också om att minska den mängd skräp som hamnar i havet. 

– Där har vi i samarbete med Håll Sverige rent haft informationskampanjer och möten, visat på hur mycket skräp det finns i havet och vilka typer av negativa effekter det faktiskt har på ekosystemet och eventuellt också på oss i förlängningen, säger Therese Jephson. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista