1 av 4
Emma Nilsson och Paulina Gustafsson har köat hela natten. Foto: Svjetlana Pastuhovic/Sveriges Radio
2 av 4
Orkestrar höll humöret uppe hos de köande. Foto: Svjetlana Pastuhovic/Sveriges Radio
3 av 4
Kön ringlade sig lång, bland annat över Stortorget. Foto: Svjetlana Pastuhovic/Sveriges Radio
4 av 4
Kön ringlade förbi Domkyrkan. Foto: Svjetlana Pastuhovic/Sveriges Radio
Lund

Tusentals i kö för karnevalgemenskap

2:56 min

Många hade köat hela natten för att vara först med att anmäla sig till att vara med och anordna festligheterna i maj. Det kan till och med vara ett rekord i intresset.

Redan igår kväll kom de första köanden med sina tältstolar och filtar. Sedan fylldes kön på och imorse ringlade den hela vägen runt Stortorget, förbi Folkets Hus och tillbaka upp mot Lundagård.

– Det har varit jättekallt men det är bara att värma varandra, vi har också haft med oss filtar, säger Paulina Gustafsson som står långt fram i kön och som har stått där sedan inatt.

– Det är gemenskapen som gör det värt att köa, säger kompisen Emma Nilsson.

– Man vill ju leva studentlivet fullt ut och ha jäkligt kul tillsammans, fyller Paulina Gustafsson i.

Förra gången var det 3861 personer som engagerade sig i karnevalen, exakt hur många det blir i år vet arrangörerna inte än men det är inte omöjligt att det blir rekord med tanke på den långa kön, enligt kommunikationschefen för Lundakarnevalen.

I kön var det fullt av tältstolar, mössor, halsdukar, filtar och även gympa för att hålla sig varm. Efter en cirka 15 minuter lång promenad genom centrala Lund kommer man till slut fram till slutet av kön.

– Någon måste ju stå sist i kön, säger Maria Thulin som kom för en stund sedan.

– Vi har lite mycket plugg så vi ville inte köa hela natten och bli sjuka, fortsätter hon.

Vad hoppas ni få göra i karnevalen?

– Vi har växt upp i Lund så vi har sett karnevalen varje gång och tänkt "nästa gång, då ska vi vara med". Så det spelar inte så stor roll, bara någonting, säger Maria Thulin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista