Foto: Fredrik Sandberg/TT
Helsingborg

Här får läkarbesöken ta sin tid

1:46 min

Nu skapas framtidens vårdcentral för äldre, för folk som har fyllt 70 år och som känner krämporna komma. Det blir en vårdcentral där läkaren tar sig god tid, där känsliga slipper dela väntrum med snuviga småbarn och där allt sker i ett lugnare tempo.

– Jag kände mig otroligt ledsen, besviken och handlingsförlamad man vet inte vad man ska göra, säger Ernst Andersson, 81, berättar hur det kan kännas när läkaren har hastat förbi.

I april öppnas dörren till vad som blir Skånes första vårdcentral som bara tar emot folk över 70 år i stadsdelen Närlunda i Helsingborg. Enhetschefen Boel Simonsson lovar att det ska ges tid, man får träffa läkaren under 45 minuter.

– Man hinner gå igenom sina problem, läkemedelslistor och kan också få ett hembesök om det finns behov av det. Det kommer att bli en klar skillnad, säger Boel Simonsson, enhetschef.

Här sitter vi och dricker kaffe, det kanske man också får på det nya stället?
– Man får kaffe. Det är för att man har lite mer tid och för att det ska bli gemytligt att komma dit, säger Boel Simonsson.

Och så vill man träffa sin gamla invanda läkare, får man det?
– Det får man absolut göra. Läkarna kommer att ha varsin dag som de är på äldrecentralen då vi kallar patienterna som är till just den aktuella doktorn

Mia Klacking är teamledare och berättar om projektet på pensionärsföreningarna.

– De flesta tycker att det är en väldigt god idé. Det är något som man har frågat efter under lång tid, säger hon.

Vad blir det för skillnad?
– Tidigare gick man till sin vårdcentral och sin doktor och så gör man det medicinska och så går man hem och så blir det massa att man måste ringa runt och man vet inte hur det fungerar och man kanske ska på återbesök, det är det vi tänker hjälpa till med, säger Mia Klacking.

– Det är väl härligt att Region Skåne håller på att utveckla sig. Man ska inte kritisera man ska vara tacksam för det som är positivt och händer, säger 81-årige Ernst Andersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista