Ewa–Gun Westford, informatör hos skånepolisen. Foto: Johan Pettersson/Sveriges Radio
Skåne

Ewa-Gun Westford gillar trendbrott

1:58 min

Brottsligheten minskar i nordöstra Skåne. I alla fall om man tittar på antalet anmälda mängdbrott. Ett  trendbrott, enligt polisens informationsansvariga Ewa-Gun Westford.

- Det är inte längre lika acceptabelt att begå brott.

Har det någonsin varit acceptabelt att begå den här typen av brott?

– Nej, men jag tror ändå att det är ett trendbrott, vi diskuterar mer på sociala medier och uppmärksammar brott på ett annat sätt.

Mängdbrott betyder till exempel personrån, skadegörelse, stöld, bil- och cykelstöld och den typen av brottslighet.

I Kristianstads kommun minskade till exempel personrånen med nästan en tredjedel, medan bil- och cykelstölderna ökade liksom bostadsinbrotten.

I Bromölla ökade skadegörelsen medan inbrotten minskade rejält och i Osby ökade stölderna lite medan misshandeln utomhus minskade. Men totalt över hela polisområde nordöstra Skåne minskade alla typer av brott utom bostadsinbrotten.

– De senaste åren har vi blivit mycket bättre på att samverka, svarar Ewa-Gun Westford på frågan om hur polisen har ändrat sitt arbetssätt. Vi är bättre på att se var en viss typ av brott begås och vara synliga där. Vi är också mer kontaktskapande än vad vi varit tidigare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista