Leif Jakobsson, Anders Ygeman, Christine Axelsson och Katrin Stjernfeldt Jammeh. Foto: Anna Falk/Sveriges Radio
Skåne

Socialdemokraterna vill satsa på höghastighetståg

Katrin Stjernfeldt Jammeh: "Vi måste visa att vi kan"
1:40 min

Idag presenterade socialdemokraterna vilka satsningar som de vill se kring utbyggnaden av den svenska järnvägen. Nytt höghastighetsnät mellan Malmö-Hässleholm är en del av planen.

– Vi har samlats här och vi vill visa att socialdemokraterna vill satsa hårt på infrastruktur. Vad det gäller höghastighetståg så har vi inte en enda meter här och det är viktigt att visa att vi i Sverige också kan, säger Malmös kommunstyrelse ordförande Katrin Stjernfeldt Jammeh.

Till en början skulle höghastighetsnätet gå mellan Malmö - Hässleholm, Stockholm- Linköping och så småningom Stockholm - Göteborg men på längre sikt skulle nätet byggas ut. Att resa med höghastighetståg mellan Köpenhamn och Stockholm skulle ta runt tre timmar.

Att lägga banan mellan Malmö-Hässleholm kommer kosta mellan 10- 15 miljarder och det  skulle man skulle finansiera med en särskild vägstatsavgift.

Huruvida höghastighetsnätet blir verklighet är oklart men Socialdemokraternas talesperson trafikfrågor och ordförande i trafikutskottet Anders Ygeman är positiv till en snabb byggstart.

– Vi vill ju fatta beslut nu innan vi tar infrastrukturplanen och börja bygga Malmö- Hässleholm så att vi kan knyta ihop Sverige med resten av Europa, säger han.

När blir det aktuellt?

– Beslutet tas i april och om det blir aktuellt 2014- 2025 måste man börja bygga, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".