Läraren Christopher Häll gör instruktionsfilmer till sina elever. Foto: Alexander Zeilon Lund/Sverige Radio
Malmö

Filmade lektioner hjälper elever som kört fast

1:27 min

För att hjälpa elever blir mer förbereda inför lektioner och prov erbjuder nu flera skolor instruktionsfilmer som eleverna kan titta på hemma. I stället för lärarledda genomgångar ska mer lektionstid kunna läggas på diskussioner och frågeställningar.

Mattematik- och No-läraren Christopher Häll riggar sin mobiltelefon på ett stativ från kemisalen och filmar hur han på en glasskiva ritar upp och löser olika typer av problem.

Sedan i höstas har han lagt upp instruktionsfilmer på sin blogg. Men även om eleverna själva inte vill erkänna det så är det många som tittar på filmerna.

– Det kanske är pinsamt att erkänna att man tittar på filmerna. Men dagarna innan prov har sidan 100 träffar i stället för tio, säger han.

Det kan handla om hur man får fram volymen på en cylinder eller hur man kan tänka när man räknar med procent.

Filmerna läggs sedan upp på en blogg och tanken är att de ska hjälpa eleverna bli mer förbereda inför lektioner och prov. Men också att fungera som stöd för de som kör fast i läxläsningen och som inte har någon mattekunnig hemma att fråga om hjälp.

Även om det är för tidigt att säga något säkert, tycker Christopher Häll att lektionerna har blivit mer fokuserade med mindre frågor när eleverna också kan ta hjälp av filmerna.

– Eleverna fastnar inte längre på samma sätt när de kan använda filmerna för att gå vidare, säger han.

Sara Shirazi och Truls Lindholm går i nian på Videdalsskolan och tycker båda två att filmerna är är till stor hjälp i skolarbetet.

– Många är ju inne på internet och det är bra när filmerna förklarar så utförligt, säger Truls Lindholm.

– Det är också bra eftersom om man missar skolan så kan man gå in på internet och titta där, säger Sara Shirazi.

Den här nyheten har gjorts efter ett tips från vårt publiknätverk

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista