– Lika-olika är temat i vecka 11 säger, Miriam Aida. Foto: Lars Ekman/Sveriges Radio.
Malmö

Miriam Aida tar tag i skolbarnens identitet

9:21 min

Artisten Miriam Aida är känd för många för sina musikaliska insatser. Men hon är även förälder till ett barn som går på lågstadiet och har nu dragit igång ett samarbete mellan skola, föräldrar, elever och stiftelsen Expo.

– Jag har funderat sedan förra valet över, vad som gör att människor har en rädsla för det som är annorlunda än de själva. Jag tänker att det handlar om vem man identifierar sig med. Träffar jag människor som jag inte identifierar mig med så kan jag känna mig osäker. Och sådant kommer upp redan i låg och mellanstadiet.

Stiftelsen Expo utmanar intolerans i samhället genom granskning, med förebyggande arbete i form av utbildning och genom att engagera antirasister.

– Tidigt så stoppas barnen in i fack. Kanske kan man läsa för barn om en flicka från Angola som förlorar sin nalle, istället för att det är en flicka från Sverige. Då kan vi känna att vi är också samma, säger Miriam Aida.

På lördag släpper du även en skiva, den handlar väldigt mycket om frihet, eller hur?

– I musiken finns en inneboende frihetskamp, det är afrobrasilisansk musik, den musik som uppstod när dessa vackra människor blev fraktade över Atlanten, från Afrika till den nya världen. De mötte utmaningar och människor, musik uppstår och en frihetskamp som aldrig kunnat släckas, säger Miriam Aida.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista