Tommy Edlund, vd för Taxi Helsingborg och Sverigetaxi i Skåne. Foto: Bosse Johansson/Sveriges Radio.
Helsingborg

Nya kameror ska ge förarna trygghet

”Det står när bilen har kamera”
1:37 min

Den senaste veckan har sju taxiförare i Malmö utsatts för rån och rånförsök. Något som skapat oro bland förarna. För att undvika rån har Sverigetaxi i Skåne sedan lång tid höjt säkerheten i sina bilar i Helsingborg och mer kan vara på gång.

Tommy Edlund är vd för Taxi Helsingborg och Sverigetaxi i Skåne.

– Vi tog ett beslut 2003 om att installera kameror i alla våra bilar i Helsingborg, säger han. Mycket beroende på att i slutet på nittiotalet så ökade rånen i taxibilar i landet.

Sverigetaxi i Skåne har även bilar i Landskrona, Eslöv, Malmö, Lund och Kalmar. Även där kan det bli aktuellt att sätta in kameror. Man håller på att prova ut en ny typ av kamera just nu.

– För oss är det ju viktigt att chauffören känner sig trygg och ser man den här trenden som kommer i samhället vissa perioder så är kameran en trygghet för förarna och även för kunderna, säger Tommy Edlund.

Han säger att man märkt att kamerorna gör nytta. Det har varit väldigt få incidenter här i Taxi Helsingborgs bilar sen kamerorna sattes in.

– Även om konkurrenter i branschen har haft incidenter i stan så har vi faktiskt klarat oss väldigt bra, säger Tommy Edlund.

Så man kan misstänka att de som har tankar på att råna undviker det om de vet att det finns en kamera i bilen?

– Ja vi tror det. Det står ju också när man kliver in i bilen att vi har kamera, så att man är medveten om det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".