Erik Andersson och Alaa Abduhsseintalib i klass 3 på Ängaskolan i Ystad med Annie Lööf (C). Foto: Malin Thelin/Sveriges Radio
Ystad

Centerpartiet vill behålla kommunala skolor

1:06 min

Centerpartiet vill inte förstatliga skolan igen. Det gjorde centerledaren Annie Lööf klart när hon idag besökte skolor i Ystad.

– Centerpartiet vill ha kvar ett kommunalt ansvar över skolan, säger Annie Lööf.

Staten behöver också fortsättningsvis stärka upp lärarutbildning och ge mer pengar till undervisningstid och till att höja kvalitén i undervisningen, ansvaret för skolan ska vara kommunalt, anser hon.

– Jag tror ingenting blir bättre av att flytta makten ifrån Ystad kommun och lärarna här och upp till Skolverket och regeringen i Stockholm.

Skolorna i Ystad har sen några år tillbaka satsat på en digital lärmiljö och på Ängaskolan och Västervångsskolan så mötte Annie Lööf just barn i årskurs tre, årskurs åtta och särskolan som satt och jobbade med lärplattor och bärbara datorer.

– Jag tycker det är viktigt att lyfta fram en kommunal skola som har lyckats bra i resultat och som jobbar med digitala lärverktyg, säger hon.

Har Centerpartiet varit lite doldis vad gäller skolfrågor?

– Våra huvudsakliga prioriteringar handlar ju om att driva frågor för hela landet, stad såväl som landsbygd, och våra prioriteringsfrågor handlar om småföretag, jobb, miljö och klimat, men det är klart att vi har ju en fin agenda även för skolan som handlar om att vi vill se kanske mindre katederundervisning och mer entreprenörskap och kreativitet och digitala lärverktyg i skolan, säger Annie Lööf, som idag även besökte Skurup och Trelleborg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista