Naceur Khemiri, en av åkarna hos Taxi Helsingborg. Foto: Bosse JOhansson/Sveriges Radio
Helsingborg

Kamera i taxi ger trygghet

I veckan utsattes sju taxiförare i Malmö för rån eller rånförsök. Men hos Taxi Helsingborg har man fått det mycket lugnare och säkrare sen man satte kamera i bilarna för tio år sen.

Naceur Khemiri som är en av åkarna hos Taxi Helsingborg berättar att varje gång passagerardörren öppnas i taxin så tar kameran en bild.

– Det är jättebra faktiskt, säger han.  På den gamla tiden innan kamerorna fanns var det hot från fulla människor. Särskilt på nätterna.

Men sedan kamerorna kom är det alltså annorlunda.

– De är försiktiga med vad de säger. För var det lätt att de puttade till oss och så men det gör de inte nu längre, säger Naceur Khemiri.

Naceur Khemiri har själv upplevt på nära håll hur en kollega blev rånad och knivskuren under tiden då det inte fanns kameror i bilarna.

– Det satt två unga killar i baksätet och hon körde bilen. Så högg en av dem henne i halsen och ville ha hennes plånbok. Taxibörsen alltså, och hon har inte vägrat men i och med att han hade kniven vid strupen blev hon skuren i ansiktet, och såna händelser har aldrig hänt efter att vi fick kamera i bilarna.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista