Jonas Åkeson. Foto: Petra Haupt/Sveriges Radio
Malmö/Lund

Kraftiga protester mot beslut om kliniksplittring

3:12 min

Sjukhusledningen på Skånes universitetssjukhus vill splittra narkos- och intensivvården och dela upp på två olika divisioner. Det har väckt starka reaktioner.

Fler än 200 anställda har skrivit på protestlistor liksom samtliga anestesi- och intensivvårdsprofessorer i landet.

- Vi är bekymrade över att detta med största sannolikhet kommer att få ganska snabba och svåra effekter. Vi är oroliga för vår arbetsmiljö, vi är rädda för att det blir svårt att locka nya medarbetare till Malmö och Lund, och vi är också oroliga för konsekvenserna för forskning, utveckling och utbildning, säger Jonas Åkeson, professor vid Lunds universitet och överläkare i anestesi och intensivvård i Malmö.

I dag jobbar narkos- och intensivvårdspersonal på samma kliniker i Malmö och Lund, och läkarna har specialistkompetens inom båda områdena. Alla har de svårt skadade och svårt sjuka patienter i fokus. På de allra flesta sjukhus i Sverige och Norden är anestesin och intensivvården sammanhållen, men nu vill alltså sjukhusledningen på SUS dela upp verksamheterna.

Enligt divisionschefen Harald Roos gör man det dels för att kunna slå samman operationsverksamheten i Malmö och Lund till en klinik med narkosen i samma division, dels för att få ett bättre samarbete mellan intensivvården och akutsjukvården.

- Den utlösande faktorn för att vi började diskutera det i förvaltningsledningen var att vi haft ett antal fall med svårt sjuka patienter, som inte kunnat få rätt vårdnivå och inte tillräckligt bra medicinskt omhändertagande på grund av att samarbetet inte riktigt var upparbetat mellan akutsjukvård och intensivvård. Nu vill vi koordinera detta och få ett bra samarbete, säger Harald Roos.

Men Jonas Åkeson anser att operationsverksamheten i Malmö och Lund kan slås samman utan att splittra anestesin och intensivvården, och han ser inte heller att en delning skulle vara en förutsättning för att föra intensivvården närmare akutverksamheten.

- Nej, tvärtom så är en sammanhållen verksamhet mer ägnad att klara detta. Vi arbetar i synnerhet jourtid - men även dygnet runt - med att ta hand om svårt sjuka och skadade patienter i olika delar av de här vårdkedjorna som har med intensivvårdsavdelningen, operationsavdelningen och akutmottagningen att göra, säger han.

Den personal som nu protesterar är bland annat orolig för att läkare kommer att lämna sjukhuset, när det inte längre går att behålla sin dubbla kompetens. Men enligt sjukhusledningen ska det gå att lösa.

- Med schemaläggning så tror vi att vi kommer att kunna tillgodose både dem som verkligen önskar ha kvar dubbelkompetensen, och självfallet när det gäller utbildningen av ST-läkare så är det ju av största vikt att de är schemalagda på rätt sätt, säger Harald Roos.

Men Jonas Åkeson tror att det blir svårt, när narkosen och intensivvården hamnar i olika divisioner.

- Det är inte alls säkert att det kommer att gå överhuvudtaget, och det kommer att vara betydligt svårare att på ett naturligt sätt täcka upp för de behov som finns, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista