Foto: Fredrik Sandberg/TT
Malmö

Olagligt ge ersättning till föräldrar utan förskoleplats

1:20 min

Det lär inte bli några pengar från Malmö kommun till de föräldrar som eventuellt inte får förskoleplats i tid. Det vore nämligen inte lagligt, enligt kommunens utredning.

På tisdag den 18 februari håller förskolenämnden i Malmö ett ovanligt möte. Dels är det öppet för alla som vill komma dit och dels finns det bara ett enda ärende för politikerna att ta ställning till: frågan om kommunen ska betala ersättning till de föräldrar som eventuellt inte får förskoleplats till sina barn inom de fyra månader som lagen kräver. Kravet framfördes av föräldrar i början av året när kommunen gick ut och varnade för att man inte skulle klara att erbjuda förskoleplatser i tid.

Men några pengar lär det inte bli. I sin utredning konstaterar kommunens tjänstemän att den enda straffmöjlighet som finns i skollagen är att Skolinspektionen kan kräva kommunen på vite. Vitespengarna går till staten och inte till föräldrarna. Inte heller i någon annan lag finns det någon möjlighet för kommunen att kompensera föräldrar om kommunen inte sköter sig.

Man skulle kunna tänka sig att ett kommunalt vårdnadsbidrag vore en variant, men det gäller bara för barn mellan ett och tre år och för alla barn i den åldern som inte utnyttjar förskola och inte bara dem som inte har fått plats. Vårdnadsbidraget är dessutom inte på mer än 3 000 kronor i månaden och syftet med det är inte att kompensera för kommunens brister.

Så tjänstemännen föreslår helt enkelt att politikerna ska säga nej på mötet på tisdag. 

Tilläggas kan att hittills har kommunen klarat att erbjuda förskoleplatser i tid - även om det ibland verkar ske med ett nödrop.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista