Foto: Fredrik Sandberg/TT
Medicin

Nyttan med mammografi ifrågasätts

En ny stor kanadensisk studie kastar en skugga över nyttan med mammografi. Många tumörer hittas i onödan, visar studien.

Mer än var femte aggressiv cancer som diagnostiseras genom mammografiscreening hade aldrig utgjort någon fara för kvinnan, visar studien som involverar 90 000 kanadensiska kvinnor och vars resultat publiceras i British Medical Journal.

– Det här är en mycket intressant studie som ger ny kunskap om en av nackdelarna med mammografiscreening, säger Sophia Zackrisson, överläkare vid bild- och funktionsmedicin vid Skånes universitetssjukhus i Malmö, till Dagens Medicin.

Fenomenet när tumörer upptäcks genom mammografi-screening, som aldrig hade upptäckts annars, antingen för att de stannar i tillväxt eller för att patienten dör i andra sjukdomar, kallas för överdiagnostisering.

Nackdelen är att när dessa tumörer väl upptäcks, så behandlas de som all annan cancer, med onödigt lidande som följd.

Fenomenet är känt sedan tidigare, men hur många som upptäcks i "onödan" har det tvistats om.

Efter 15 års uppföljning bedömde forskarna att 106 av 484 aggressivt växande bröstcancertumörer var överdiagnostiserade och efter 25 år fanns det ingen skillnad i dödlighet i bröstcancer mellan dessa kvinnor och en kontrollgrupp.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista