Maja Jörding, driver företaget Stormtrivs. Foto: Karin Olsson-Bendix/Sveriges Radio
Skåne

Hon tror på kvinnor på topposter i näringslivet

2:52 min

Allt fler kvinnor startar egna företag i Skåne och det kommer att leda till att också fler kvinnor får topposter inom näringslivet.

– Jag kan inte se att det behövs någon kvotering. Det handlar bara om att vi själva måste ta mark , säger Maja Jörding som själv är en av dem som startat företag.

Hon driver sedan ett par år tillbaka Stormtrivs Öresund som är ett städföretag med 14 anställda och bas i Lund. Hon är inte orolig över att så få kvinnor sitter i bolagsstyrelser utan tror att förändringen kommer av sig själv.

– Precis som det nu är fler kvinnor som startar företag så kommer vi automatiskt få fler kvinnor på ledande positioner. Utveckling tar tid och det här har gått snabbt ändå, säger Maja Jörding.

Varför lämnade du tryggheten?
– Fördelen är ju att det är en otrolig utmaning. Det är en häftig upplevelse, säger hon.

Blir man mätt på det?
– Nej, det är jättemycket arbete och man får slita hårt och vända och vrida på varenda krona men jag vill utvecklas. Jag tycker att det är så häftigt att anställa, jag tycker att det är skitballt, säger Maja Jörding.

Hon har i dag 14 anställa men siktar mot att fördubbla antalet anställda. Att äga och driva ett företag innebär ju också ett stort ansvar, inte bara för den anställde utan även för deras familjer.

– Det har man ju med sig och tänker på. Det gäller att få alla att känna sig som ett lag, säger hon.

Det här med att kvinnor ofta startar rutföretag eller företag inom vård och omsorg, hur ser du på det?
– Vi är ju olika. Många kvinnor har ju varit anställda inom den offentliga sektorn som nu skapat möjligheten att starta egna företag och det gör ju också att kvinnor där har en större möjlighet att starta eget, säger Maja Jörding.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista