Sjöbo

Tveksam kartläggning av intolerans

35 procent av alla killar i Sjöbo ogillar muslimer, hävdas det i en undersökning som forskare i Växjö gjort på beställning av Region Skåne. Men undersökningens vetenskapliga relevans kan ifrågasättas.

Enligt rapporten är 16 procent av pojkarna i Höör rasister, 15 procent av Ystads tjejer främlingsfientliga och 32 procent av Burlövsborna anfäktade av homofobi. Problemet är att de utpekade grupperna inte är tillfrågade. Forskarna har bara svar från 16 av Skånes 33 kommuner. Resten är uppskattningar, enligt Sydsvenskan

Undersökningen bygger på hur många sjukvårdstekniker, designers, arkitekter, jurister och andra specifika yrkespersoner det finns i kommunen. Dessa anses ingå i en "kreativ klass" som är mer toleranta än andra. 

Den omvända slutsatsen är att ju färre personer med dessa yrken i en kommun, desto lägre tolerans mot invandrare, muslimer och homosexuella.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".