1 av 2
Foto: Måns Sjödahl/Wikimedia Commons
2 av 2
Foto: Stina Linde/Sveriges Radio
Olofström

Volvo anklagas för låga vattennivåer i Immeln

0:59 min

Volvo PV i Olofström hotas av åtal för att vattennivåerna i sjön Immeln blev lägre än normalt i somras. Länsstyrelsen menar att Volvo låtit för lite vatten flöda till vattendragen nedströms.

– Det har blivit stora problem med rinnande vatten och den typen av skador nedströms, säger Magdalena Lindberg, vattenhandläggare på Länsstyrelsen i Skåne.

Hon har nu lämnat vidare ärendet till åklagare som får avgöra om det är ett brott mot miljöbalken eller inte.

– Fiskar och andra vattenlevande djur är vana vid att syrgashalten ska vara hög och att vattnet är kallt och det ändras drastiskt när flödena sjunker, vilket stressar dem och gör att de inte klarar situationen lika bra, säger Magdalena Lindberg.

Volvo har sedan lång tid tillbaka ett tillstånd att ansvara för regleringen av vattnet sjön Immeln. Ursprungligen var det för att kunna utnyttja vattenkraften i produktionen men på senare år har det mest handlat om att skydda anläggningen från översvämningar. Nu finns det tankar på att begränsa det tillståndet.

– Det är en väldigt kostsam process. Det krävs en ny prövning i Mark och miljööverdomstolen och resurser för att driva omprövningen men det finns både tankar och önskemål om att den här domen ska ändras, säger Magdalena Lindberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista