Katri Frankenstein, psykologistudent från Malmö som studerar vid Linköpings universitet. Foto: Jan Wieslander/Sveriges Radio
Skåne

Ny metod ger hjälp efter svåra förlossningar

3:51 min

1-2 procent av alla förlossningar i Sverige är så svåra att kvinnan faktiskt uppfyller kriterierna för posttraumatiskt syndrom. Nu ska en forskargrupp vid Linköpings universitet prova om kognitiv beteendeterapi (KBT) på nätet kan hjälpa.

– Studien är den första i sitt slag och viktig eftersom detta är en grupp med stort lidande och som inte uppmärksammats tillräckligt inom vården, säger Katri Frankenstein, psykologstudent från Malmö.

Hon deltar i en forskargrupp vid Linköpings universitet som testar en ny metod som går ut på att ge kvinnorna kognitiv beteendeterapi (KBT) över internet.

En förlossning kan av många kvinnor upplevas som svår, både fysiskt och emotionellt men hos del kvinnor upplevs förlossningen som så svår att den leder till olika typer av psykologisk problematik.

1-7 procent av alla förlossningar leder till sådana svårigheter att kvinnan uppfyller kriterierna för posttraumatiskt stressyndrom (PTSD). Då går besvären i regel inte över av sig själv, utan professionell hjälp är nödvändig.

Dessa kvinnor faller mellan stolarna och vården har misslyckats med att nå dem hittills. Eftersom de inte fångas upp av vården så som det ser ut nu behöver vi vända oss till lite andra kanaler för att nå ut till kvinnorna, berättar Katri Frankenstein.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista