Skånepolisens beslut om registrering av romer. Foto: Utrdag ur dokument.

Registrerad i "romregistret" vill ha ursäkt av staten

De första besluten om personer som kan ha rätt till skadestånd för att de blivit olagligt registrerade i Skånepolisens omtalade register över romer, fattades i dag. För en av de registrerade handlar det om att få en ursäkt.

Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden, SIN har i dag fattat beslut i omkring 60 ärenden från personer som har bett nämnden kontrollera om de blivit olagligt registrerade eller inte. De flesta har också begärt skadestånd. SIN anser att de blivit olagligt registrerade och skickar deras ärenden vidare till Justitiekanslern som får pröva om de har rätt till skadestånd eller inte.

- Det handlar inte om pengar. Det handlar om att jag känner mig kränkt. Jag tycker inte att man gör på det här sättet. Någon form av ursäkt vill jag ha, säger läraren Per Ingelsgård i Lund, en av dem som har begärt skadestånd.

I november slog SIN fast att Skånepolisens databas där närmare 5 000 personer registrerats var olagligt på flera punkter. Syftet var alldeles för brett, det hade blivit vad SIN kallade ett "bra-att-ha"-register, små barn hade registrerats och man hade inte noterat vilka som var misstänkta för brott eller inte. Men trots att de flesta registrerade är romer ansåg SIN inte att det rörde sig om ett etniskt grundat register. Bland de personer vars ärenden avgjordes i dag och där SIN anser att de kan ha rätt till skadestånd, finns också små barn.

- Ja, det är blandade åldrar. Det är även barn. 2007 ser jag att någon är född. Och även 2009, säger Patrik Skogh, biträdande enhetschef på SIN.

Fortfarande återstår nu prövning av över 350 personer. Läraren Per Ingelsgård i Lund vet än så länge inte om hans ärende är avgjort. Men han vet via tidningen Dagens Nyheter att han finns med i polisens databas. Där finns också hans fru och flera andra i hans familj, bland annat hans sedan länge döda mor. Den enda förklaring han kan se är att en av hans systrar har barn med en romsk man. Han är kritisk till slutsatsen att Skånepolisen inte har gjort registreringen på etnisk grund. 

- Jag ser det som en fruktansvärt dålig ursäkt, att man försöker någonstans släta över att det här man har gjort är fel. Frågan är också om det dessutom inte är olagligt. Det är jag inte rätt människa att avgöra. Man försöker någonstans släta över och säga att "det var så här vi tänkte" - men det är lögn, säger Per Ingelsgård.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista