1 av 2
Krokodilen Kaj. Foto: Länsstyrelsen
2 av 2
Krokodilskötaren Nathalie Pike får i dagarna ta farväl av sin inneboende, Kajsa. Foto: Anna Hanspers/Sveriges Radio.
Ingelsträde

Skånes mest kända krokodil laddar för flytt till London

1:32 min

Snart är det dags för nilkrokodilen Kajsa att lämna byn Ingelsträde och flytta till London. Vår reporter gjorde ett hemma-hos-besök i det specialinredda krokodilrummet tillsammans med Nathalie Pike - en av dem som skött om Kajsa.

Krokodilen omhändertogs i höstas när den hittades i ett växthus i Malmö. Avlivningen var nära men efter lite turer blev det bestämt att den skulle få bo tillfälligt hos Djurambulansen utanför Höganäs. 

– Men titta, utbrast jag lätt bedårad när jag fick syn på henne.

– Nu är hon nybadad, säger Nathalie Pike och berättar att krokodilen ibland väser när personalen kommer nära. Men idag tar hon det lugnt.  

Krokodilen Kajsa ligger i en hörna och solar sig i värmelampornas sken. Hon ligger blick stilla, en och halv meter innanför gallret, inte en blinkning och man kan möjligen ana att hon andas. Hon är gråspräcklig och inte så stor som jag trodde.

– Men det är rejäla huggtänder så det räcker nog, säger Nathalie Pike.

Hon berättar att det märks tydligt att krokodilen är van vid människor. Och när personalen är inne i själva buren har de ett galler med sig. Man tittar till henne regelbundet, kollar temperaturen och så är det matning en gång i veckan.

– Då får hon ett och ett halvt kilo kycklingfilé eller fläskkarré. Hon blir bortskämd, inga ben och sånt här inte!

Men hur var det med namnet då? Först kallades krokodilen Kaj när den hittades i växthuset i Malmö, sen började man kalla den Kasper tills man upptäckte att det nog var en hona. Och då blev det Kajsa. Om några veckor ska Kajsa flytta till en krokodilpark i London.

– Då kommer det att bli tomt, det blir det faktiskt. Hon kommer att ge sig ut på en stor resa då, säger Nathalie Pike.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista