Gunilla Eklöf, bokpedagog Foto: Bosse Johansson
Helsingborg

Helsingborg får sitt första förskolebibliotek

Bokpedagog: "Det här sprider ringa på vattnet"
1:07 min

I dag invigdes Helsingborgs första förskolebibliotek på Tornérhjelms förskola. Det var när bokpedagogen Gunilla Eklöf började bygga upp ett sagorum och ha sagostunder för barnen som det snart kom krav på mer, och så föddes tanken på biblioteket.

– Barnen frågade om de fick ta med böckerna upp på avdelningen eller ta med dem hem, och så fick jag säga att nej, nej vi läser den igen, säger Gunilla Eklöf. Då började jag tänka att ett förskolebibliotek det hade varit toppen.

Nu har drömmen blivit verklighet och ett förskolebibliotek med cirka 2 000 böcker invigdes alltså i dag. Här finns facklitteratur och faktaböcker för de yngre barnen. Här finns sagoböcker och det finns böcker på 20 olika modersmål. 

– 95 procent av barnen har ett annat modersmål än svenska, säger Gunilla Eklöf.

Hon säger att det är viktigt för barnen med böcker och språk, att språket har stor betydelse för deras självkänsla och identitet och ger dem en förståelse för andra människor.

– Det här sprider ju också ringar på vattnet, säger hon. Barn och föräldrar går oftare till stadsbiblioteket eller sitt områdesbibliotek.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".