Åttondeklassare i Björnekullaskolans skolbibliotek. Foto: Gunilla Nordström/Sveriges Radio
Åstorp

Skolbibliotek i världsklass arbetar digitalt

0:40 min

Björnekullaskolans skolbibliotek i Åstorp fokuserar på samarbete med lärarna och använder många digitala verktyg. Det arbetet har gjort att de för andra året i rad nominerats till Skolbibliotek i världsklass.

– Man står inte själv i fokus när man ska presentera nånting, säger niondeklassaren Felicia Do, om vad de digitala verktygen betyder för eleverna. Man har nåt annat i bakgrunden som folk kan kolla på.

Emann Baladi använder ett nytt verktyg för att lära sig franska, och berättar att det gjorde att hon lärde sig många nya ord eftersom hon fick repetera dem så mycket. Även hon betonar hur viktiga de digitala verktygen är för elever som tycker att det är obehagligt att tala inför folk.

– Då kan man spela in det man ska säga hemma när ingen ser, och sen kan man spela upp det i skolan.

Nomineringen till Skolbibliotek i världsklass tror bibliotekarien Monica Ehrenstråle beror på att biblioteket och lärarna har ett väl utvecklat samarbete där det förutom digitala verktyg är viktigt att jobba med lässtimulans.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista