Henrik Fritzon från Degeberga utanför Kristianstad är ny gruppledare för Socialdemokraterna i Region Skåne. Foto: Björn Holgersson/Sveriges Radio
Skåne

Fritzon är ny gruppledare för (S)

0:34 min

Henrik Fritzon valdes i dag, som väntat, till gruppledare för Socialdemokraterna i Region Skåne. Det formella beslutet fattades på partiets valkonferens i Malmö.

– Det känns naturligtvis hedrande att vara utsedd till ett sådant här uppdrag men det är också med väldigt stor ödmjukhet man går in i detta, det är ett svårt uppdrag. Jag ska leda arbetet med att ta den skånska sjukvården ur den kris som vi befinner oss i och det är ett tufft jobb, konstaterar Henrik Fritzon.

Vad är den viktigaste frågan?
– Det är att ge sjukvården ett kraftigt resurstillskott som innebär att nedskärningarna stoppas och att vi kan börja anställa fler i vården istället och skapa fler vårdplatser, säger Henrik Fritzon.

Henrik Fritzon ersätter Rickard Larsson efter höstens val och blir Socialdemokraternas kandidat till ordförande för regionstyrelsen.

– Vinner vi valet i regionen och riksdagen, kommer vi att satsa en räddningsmiljard på den skånska vården för att stoppa nedskärningarna.

Räddningsmiljarden ska finansieras med ytterligare en skattehöjning.

— Den skattehöjning som vi föreslår innebär att en medelinkomsttagare får betala ca 70 kronor mer i månaden. Vår satsning gör det möjligt att anställa 2000 fler i vården och öka antalet vårdplatser. Därmed kan vi vända den negativa utvecklingen i den skånska sjukvården. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista