1 av 2
Kaliber granskar färdtjänsten. Foto: TT.
2 av 2
Mamma Karin, Tobias och pappa Lars Gren. Foto: Maria Ridderstedt/Sveriges Radio
Kaliber granskar färdtjänsten

Färdtjänstresor går till fel adress

1:16 min

Under de senaste två åren har minst 1 300 personer lämnats av på fel adress eller på fel sätt efter en resa med färdtjänsten, skolskjuts eller sjukresa, det visar en granskning som P1-programmet Kaliber har gjort.

Hör hela Kalibers granskning om samhällsbetalda resor

17-åriga Tobias, som har Downs syndrom, var försvunnen i över två timmar efter en resa med färdtjänsten i Skåne förra hösten.

– Jag blev ju ledsen, jag började gråta, var helt förtvivlad och då tänkte man ”fan det har hänt någonting”. Det tror man ju när det tar så lång tid, säger Tobias mamma, Karin Gren.

Tobias är inte ensam. Kaliber har gått  igenom hädelsedatabaserna hos beställarna av färdtjänst, skolresor och sjukresor i bland annat Malmö och 24 andra skånska kommuner

Under 2012 och 2013 kom det in 145 anmälningar om personer som lämnats fel. Skånetrafiken sköter färdtjänsten i de flesta kommunerna i Skåne, och Lars Hellström som är ansvarig där tar allvarligt på problemen.

– Det är jätteallvarligt, varje sådan avlämning på fel ställe är ju en katastrof för den enskilde. Det är jätteviktigt att våra förare faktiskt följer instruktionerna och att vi hanterar beställningarna på ett korrekt sätt, så att rätt information finns där, säger Lars Hellström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista