Lund

Ovanligt många narkomaner dör i förtid

Minst 14 missbrukare har dött sedan september
1:45 min

De senaste månaderna har antalet narkotikarelaterade dödsfall ökat i Lund, visar uppgifter från Socialförvaltningen. Sedan september har minst 14 missbrukare dött. Men mörkertalet tros vara stort.

Jan Tomas Olsson är i dag 60 år och har missbrukat i över två tredjedelar av sitt liv. De senaste åren har han förlorat tio av de som står honom närmast, i överdoser och narkotikarelaterade sjukdomar, senast flickvännen Anna för bara några veckor sedan. 

– Detta året, på bara en månad, har det varit fem till som har gått bort, säger han.

Sedan september har minst 14 missbrukare omkommit i Lund. Men mörkertalet är stort, berättar Ricardo Espinoza som är verksamhetschef för socialförvaltningen i Lund. Han vet inte varför dödsfallen ökar men säger att många missbrukare har blivit äldre, och att de på grund av drogerna redan i 50-årsåldern utvecklar sjukdomar som annars drabbar människor vid 70.

– Det vi vet är att alla som har dött inte är på grund av överdoser utan det är somatiska sjukdomar, hjärtinfarkter, hepatit som inte går att bota, säger Espinoza och menar att detta tydligare på personer med långvarigt missbruk och med ett tufft levnadssätt.

Jan Tomas Olsson går i dag på metadonprogrammet. Men det är svårt att så ofta höra om vänners bortgång.

– Så fort någon dör så tänker man vafan, han var ju några år yngre än mig, är det min tur nästa gång? Det kommer många skumma, skumma tankar i huvudet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".