Polisen Ewa-Gun Westford utanför huset i Ystad. Foto: Malin Thelin/Sveriges Radio
Skåne

Detonationer skadade lägenheter

Granne: "Jag hörde en kraftig smäll"
0:36 min

Två explosioner inträffade i natt utanför bostäder i Skåne – en i Burlöv och i Ystad.

Strax före klockan fyra detonerade något utanför en lägenhet i Burlöv. Det ledde till att ett fönster krossades och att en fönsterkarm skadades. Fyra personer fanns i lägenheten och ska, enligt polisen, ha chockats men inte skadats fysiskt.

– Det var en kraftig smäll, säger Marie Keismar, vakthavande befäl vid Skånepolisen, till TT. Jag vet ännu inte om det funnits någon hotbild mot personerna sedan tidigare.

Vid halv sextiden sprängdes ett par entrédörrar i centrala Ystad.

Enligt polisen har någon fäst någon form av sprängämne på dörrarna, men det är oklart vilken sort. En person fanns i lägenheten men ska inte ha skadats.

– Det finns uppgifter om att det suttit en sprängladdning på ytterdörren. Mannen som bor där skadades inte fysiskt, men det blev skador på dörren och grannfastigheten, säger Marie Keismar.

Enligt Ewa-Gun Westford, informationsansvarig på polisen i södra Skåne, var det en kraftig detonation i Ystad.

– Skadorna är ganska omfattande. Det har resulterat i en helt obrukbar lägenhetsdörr, skador i dörrkarmen och det murade området runt karmen, säger hon.

Kom någon till skada?

– Nej, som tur var, men om man hade befunnit sig precis i anslutning till ytterdörren hade utgången blivit en helt annan, säger Ewa-Gun Westford.

Polisen säger sig inte se något samband mellan sprängningarna i Burlöv och Ystad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".