Vid grävarbeten på Djäknegatan i Malmö hittades på förmiddagen flera skelett. Foto: Thobias Ligneman/Sveriges Radio
Malmö

Skelettfynd i centrala Malmö

Arkeolog: "Hoppas kunna återbegrava i vigd jord"
4:34 min

Under grävarbeten för fjärrvärme på Djäknegatan i centrala Malmö har ett tjugotal skelett hittats. Skeletten tros komma från Nya hospitalskyrkogården som låg där från 1600-talets slut till 1800-talets början. 

– Kyrkogården var framför allt till för hospitalet som låg i närheten, så många som begravdes var sjuka, fattighjon och offer för pesten på 1700-talet, säger Per Sarnäs från Skånearkeologi, som övervakar schaktningsarbetet för länsstyrelsens räkning.

Mellan 15 och 20 individer har hittats, men enligt Per Sarnäs är inte alla skelett helt frilagda.

– De fortsätter antingen in under trottoaren eller ut under gatan. Många av dem är bortschaktade vid andra ledningsarbeten, så det är bara en liten remsa som finns kvar av kyrkogården. Det var en överraskning att inte allt var bortgrävt, säger Per Sarnäs.

Under kyrkogården har också bebyggelselämningar hittats, som tros vara från 1500- eller 1600-talet. Bland annat en ugn har hittats bland jordmassorna.

Skeletten ska nu grävas fram och tas upp.

– Jag har en förhoppning om att de ska kunna bli återbegravda i vigd jord, säger Per Sarnäs.

Var kan man återbegrava skelett?

– Det vet jag inte, för jag har aldrig gjort det förut. Jag ska ta kontakt med Svenska kyrkan eller kyrkogårdsförvaltningen, så får vi se vad som händer. Det kan bli ett intressant projekt.

Arkeologerna hoppas att allt ska bli klart under tisdagen, men det beror på om ytterligare skelett kommer fram. Många som passerar på gatan reagerar på de fullt synliga skeletten som sticker upp.

– Många frågar om det är på riktigt, och säger sedan att det är makabert och rusar därifrån, eller så säger de att det är häftigt och tar upp sina mobiltelefoner. Många frågar om de får ta bilder, säger Per Sarnäs.

Men är det inga skelett som man har någon nytta av att undersöka för att lära sig om den här tiden?

– Vi hade precis en sådan diskussion, men jag kan inte se att vi har någon större nytta av dem i och med att vi inte får hela skelett, och det är sådant litet urval. Vi kan inte veta vilka ben som hör till vilken individ, så jag kan inte se något större vetenskapligt värde i de här. Jag tycker att de ska ligga i vigd jord.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".