Sovvagnskupé i nattåget mellan Skåne och Stockholm. Foto: Hans Zillén/Sveriges Radio
Skåne/Stockholm

Respit till oktober för nattågen

1:22 min

Nattågen mellan Malmö och Stockholm får respit till den sista oktober. Det blev resultatet efter att Region Skåne och skånskt näringsliv i eftermiddags träffade SJ:s ledning för att diskutera beslutet om att lägga ner nattågen.

En av dem som var med på mötet var regionrådet Monika Ekström (MP).

– Det var ett positivt möte, och det fanns en god samarbetsvilja. Så hade vi vissa överenskommelser som vi skulle göra under tiden, för vi måste ha upp resandeökningen med 30 procent, säger hon.

Vad var det ni kom överens om?

– Dels ska vi se till att resepolicyn för Region Skåne och Malmö stad skärps, för vi har alldeles för mycket flygresor. Fler måste över till nattåg eller tåg.

På mötet beslutades det också att Malmö stad ska titta på om det går att skapa speciella turismpaket, där nattåget ingår, och SJ fick i uppdrag att göra mer reklam. Sydsvenska Industri- och Handelskammaren ska skicka ut information till sina medlemsföretag, och de skånska regionråden ska försöka påverka Stockholms stad och Stockholms landsting att utnyttja nattåget mer. Det är framför allt från Stockholm till Malmö som det saknas resenärer.

Regionrådet Monika Ekström hade efter mötet gott hopp om att nattågen ska kunna räddas även efter oktober.

– Ja, jag tror det, men vi måste också ut och göra reklam bland medborgarna och försöka få skåningarna att förstå att vi måste hjälpas åt att rädda nattågen, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista