Malmö

Över 67 - för gamla för att jobba som ledsagare

Rolf Strandqvist: "när är man för gammal för att jobba?"
1:37 min

När Malmö stad omorganiserade och förde ihop stadsdelar, beslutades att personer som visade sig vara över 67 år och fortfarande arbetar, måste lämna sina uppdrag senast den 31 mars – däribland Rolf Strandqvist. 

I fem år har Rolf Strandqvist arbetat som ledsagare och avlastare åt brukare och anhöriga i Oxie, men snart är uppdraget slut.

– Jag  tycker det är alldeles fel. När är man för gammal för att jobba? Så länge jag känner mig någorlunda frisk tycker jag det är skönt att röra mig och komma ut lite. Jag gör det för att jag tycker det är roligt och så kan jag hjälpa till med lite av varje, säger Rolf Strandqvist.

Brukaren Ulf Nilsson i Oxie fick en stroke för några år sedan, och har sen dess svårt att tala och gå. För honom, och hans fru Ida Matic, har Rolf Strandqvists närvaro en gång i veckan en betydande roll och viktigast är vänskapen.

– Han väntar hela veckan på Rolf, han lever för det, han är alldeles ensam. Och nu har Rolf varit här så länge att han vet precis vad Ulf vill säga, konstaterar Ida Matic.

– Vi känner varandra nu, säger Rolf.

Helen Hansson är avdelningschef för vård i omsorg i stadsområde Söder:

– Vi lägger naturligvis jättestor vikt vid att det finns en tillit och en trygghet och en nöjdhet mellan brukaren och den som har uppdraget. Men som med alla andra uppdrag är vi alla ersättningsbara. Alla anställningar tar någon gång slut och då är det upp till oss som arbetsgivare att hitta en ny person som skulle kunna uppfylla uppdraget lika väl.

– Vi måste ha en hållbar lösning framåt, det finns ju många personer som skulle vara lämpliga. Det skulle kanske till och med kunna vara en ung människa som är arbetslös idag och som skulle kunna ta det uppdraget.

Fotnot: Inslaget bygger på ett tips från P4 Malmöhus publiknätverk. Läs mer om nätverket under "Tipsa" i toppmenyn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".